Savoir – vivre kulturalnego zachowania się przy stole


Źródło – pixabay.com

Postawa i zachowanie przy stole, nieważne czy podczas uroczystej wystawnej kolacji, czy spotkania w gronie przyjaciół, świadczy o naszej kulturze. Dlatego warto wiedzieć, co o zasadach dobrego zachowania przy stole mówi savoir-vivre.
Savoir-vivre jest pojęciem pochodzącym z języka francuskiego, złożonym z dwóch bezokoliczników - "savoir" znaczy wiedzieć, a "vivre" - żyć, w wolnym tłumaczeniu możemy więc powiedzieć, że savoir-vivre to nic innego, jak wiedza o życiu, a już bardziej konkretnie - znajomość zasad dobrego wychowania.

Zasady dobrego zachowania przy stole.

Kiedy przyjmujesz gości w swoim domu, sam jesteś gościem albo jesz w gronie swoich przyjaciół lub rodziny w ulubionej restauracji, musisz stosować się do szeregu zasad, aby spotkanie było udane.

• Czekaj na innych gości, aby rozpocząć posiłek. Nawet jeśli jako pierwszy otrzymasz danie, zaczekaj, aż reszta gości będzie miała pełne talerze, lub gospodarz da sygnał do rozpoczęcia posiłku. Staraj się jeść w podobnym tempie, jak pozostali goście.
• Postawa. Powinieneś przyjąć postawę wyprostowaną, bez sztucznego usztywnienia. To potrawy powinny wędrować do ust, a nie usta przybliżać się do potrawy. Nie opieraj się łokciami o stół, tu mogą spoczywać jedynie dłonie do wysokości nadgarstków. Nie należy sięgać ręką ponad talerzami innych gości. Najlepiej jest poprosić o podanie
• Pokrój jedzenie w odpowiednim momencie. Odkrój tylko ten kawałek, który masz zamiar spożyć. Jedzenie nakłada się na widelec lub łyżkę po to, aby je natychmiast zjeść.
• Nie połykaj dużych kęsów i nie pij, kiedy masz pełne usta. Powinieneś najpierw przełknąć jedzenie, a następnie napić się. Oczywiście nigdy nie powinieneś mówić z pełnymi ustami ani wydawać głośnych dźwięków w trakcie przeżuwania lub picia.
• Serwetka. Serwetkę należy rozwinąć i ułożyć na kolanach. Nie zakładamy za kołnierz koszuli. Jeśli musisz na chwilę wstać od stołu, odłóż serwetkę z lewej strony talerza lub na poręczy krzesła.
• Odkładanie sztućców. Po zakończeniu posiłku sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle po prawej stronie. Widelec odkładamy grzbietem do góry.
• Nie wstawaj zbyt wcześnie od stołu. Nie powinieneś wstawać od stołu, zanim wszyscy nie skończą jeść ani bez wyraźnej konieczności. Jeśli musisz to uczynić, należy powiedzieć „przepraszam”. Nie opuszczaj stołu bez słowa.
• Wycisz telefon. Telefon komórkowy powinien być wyciszony w trakcie całego posiłku, nie zaleca się używania go w trakcie spotkani.
• Zachowanie przy stole. Nie powinieneś mówić z pełnymi ustami ani gestykulować ze sztućcami w dłoniach. Możemy opluć konsumowanym właśnie jedzeniem współbiesiadników. Nie wypada kręcić się, ani wykonywać dziwnych gestów. Jeśli chcemy rozpocząć rozmowę, to najlepiej z naszymi sąsiadami po lewej i prawej stronie. Można pokonwersować również z kimś siedzącym naprzeciwko, o ile nie będziemy musieli mówić zbyt głośno i nachylać się ku rozmówcy, opierając łokciami na stole.
• Zachowaj umiar. Nie powinieneś przesadnie komentować smaku potraw. Jeśli nie masz ochoty na dokładkę lub dolewkę, nie zasłaniaj talerza czy filiżanki  ręką. Wystarczy podziękować. Kiedy skończysz jeść, nie odsuwaj od siebie talerza.
• Wstawanie od stołu. Podczas posiłku nie powinniśmy odchodzić od stołu. Jeśli dana potrawa czy przyprawa znajduje się w dużej odległości do nas, prosimy o jej podanie sąsiada, a następnie kolejne osoby. Czekamy aż to, o co prosiliśmy, zostanie nam podane, nie wychylamy się przez stół ani za plecami innych jedzących.
• Zakończenie posiłku. Sygnał do zakończenia posiłku dają gospodarze, a my, odchodząc od stołu, powinniśmy powiedzieć "dziękuję". Dopiero gdy skończymy jeść możemy zdjąć serwetkę z kolan i ułożyć ją po prawej stronie talerza.

Źródło - www.przewodnikmp.pl

Jak ułożyć sztućce?

Bardzo wiele problemów przysparza często kwestia poprawnego ułożenia sztućców w trakcie i po posiłku - można nawet powiedzieć, że używając ich stosujemy specjalny kod, za pomocą którego informujemy o konkretnym etapie spożywania jedzenia, na którym jesteśmy.
• Przerwa w jedzeniu - jeśli cały czas mamy posiłek na talerzu, przerwę sygnalizujemy, układając sztućce na środku talerza, skierowane ku sobie. Jeśli talerz akurat jest pusty, o przerwie w jedzeniu "zawiadamiamy", krzyżując sztućce na środku talerza.
• Zakończenie posiłku. Sztućce ułożone równolegle względem siebie, trzonkami skierowane w lewą stronę oznaczają, że skończyliśmy już jedzenie i można zabrać talerz. Łyżkę od zjedzonej zupy kładziemy na głębokim talerzu, który znajduje się pod naczyniem, z którego zupę jedliśmy.
• Łyżeczka do kawy lub herbaty - zawsze kładziemy ją całą na podstawce pod filiżanką - tak, by leżała równolegle do niej. Błędne jest opieranie samej główki szklanki na podstawce, ponieważ krople napoju mogą skapnąć na stół.

Prawidłowe nakrycie stołu.

Zródło- www.przewodnikmp.pl

Nietypowe zasady zachowania przy stole w europejskich krajach.
Na co uważać, żeby nikogo nie obrazić?


Wydawałoby się, że etykieta i zwyczaje dotyczące spożywania posiłków są dość uniwersalne, zwłaszcza w Europie. Tymczasem często jesteśmy nieświadomi, że coś, co w naszym kraju jest powszechne, gdzie indziej uchodzi za brak kultury.
• W Hiszpanii nie popijaj zupy wodą. W przypadku zup czy ośmiornicy wybranie wody do ich popijania jest kulturalnym tabu. Takie połączenie wywołuje bóle brzucha. Hiszpanie wolą zastąpić wodę winem albo sokami.
• We Francji pieczywo odkładaj na stół, a nie talerz. Tak po prostu nakazuje francuska tradycja. Do tego koniecznie upewnij się, że bułka czy bochenek leży wierzchem do góry - w innym wypadku może to przynieść nieszczęście. Ten przesąd wziął się stąd, że w przeszłości francuscy piekarze kładli "twarzą do dołu" chleby, które miały być przeznaczone dla lokalnego kata. Oprócz tego warto pamiętać, że pieczywo we Francji je się do posiłku, a nie przed, i odrywając je rękoma, a nie odgryzając kolejne kęsy.
• We Włoszech nie proś o dodatkowy ser do posypania dania. Chyba, że chcesz obrazić kucharza albo wykazać się nieznajomością lokalnych zwyczajów. Mimo że poza Italią posypywanie dań włoskiej kuchni tartym parmezanem jest częstą praktyką, we Włoszech uchodzi za niegrzeczne, bo sugeruje, że posiłek jest niesmaczny i wymaga "doprawienia". Jeśli jednak bez dodatkowego sera nie wyobrażasz sobie obiadu, powstrzymaj się chociaż przy owocach morza, bo tego Włosi mogą już nie wybaczyć.
• W Portugalii i Hiszpanii zapomnij o samodzielnym doprawianiu posiłku. Zanim w którymś z tych krajów sięgniesz po solniczkę albo pieprzniczkę - o ile w ogóle znajdą się na stole - odpuść. Możesz obrazić kucharza, sugerując, że nie potrafi sam odpowiednio przyprawić swoich dań. A to czuły punkt.
• W Niemczech i Francji nie krój liści sałaty, nawet największych. Przede wszystkim, by nie urazić osoby, która przygotowała sałatkę. Zamiast tego zwijaj zielone liście na widelcu tak, by nie trzeba było ich rozrywać nożem.
• W Rosji pod żadnym pozorem nie marnuj pieczywa. Jest to źle widziane, bo chleb to bardzo istotny, uświęcony wielowiekową tradycją i traktowany z szacunkiem produkt. W Rosji trzeba dobrze się zastanowić, ile kromek chleba chcemy zjeść. Wszystko to przez przesąd, który mówi o tym, że po śmierci człowieka, każdy okruszek pieczywa zmarnowany przez niego w życiu zostanie zważony i dodany do jego win, co może przesądzić o tym, że jego dusza nie trafi do nieba.
• Nigdy nie bierz ostatniego kawałka w Danii.  Tu niepisane prawo stanowi, że ostatni kawałek należy się wszystkim po równo i tak ma być podzielony między każdego z biesiadników, aż nie zostanie z niego nawet okruszek.
• W Wielkiej Brytanii przechylaj talerz z zupą "od siebie". I w Anglii, i w Szkocji poprawnym sposobem na dokończenie zupy jest przechylenie talerza na zewnątrz, a nie do siebie, jak to jest w zwyczaju w większości europejskich państw. Do tego łyżkę podnosimy do ust bokiem, a nie jej końcem.
• W Turcji nie żuj gumy po zmroku. Warto wiedzieć, że żucie gumy po zapadnięciu ciemności kojarzy się tam fatalnie. Zgodnie z lokalną legendą, kiedy zajdzie słońce guma do żucia zamienia się w ciało zmarłego. Chcąc szybko odświeżyć oddech po kolacji w Turcji lepiej więc sięgnąć po miętówki.

Praktyczne rady:

Popularne posty z tego bloga

Światowy Dzień Ptaków Wędrownych

29. kwietnia - Międzynarodowy Dzień Tańca