Wielkanocne ciasta
Ciasta na Wielkanoc
W wielkanocną niedzielę kończy się trwający 40 dni post. Tego dnia możemy sięgnąć po potrawy, których spożycie do tej pory było ograniczane. Do tej grupy zaliczają się między innymi ciasta i inne słodkości, które tradycyjnie przygotowuje się na ten wyjątkowy dzień.Jakie ciasta wielkanocne cieszą się największą popularnością wśród Polaków? Tradycyjnie na świątecznych stołach znajdą się babki wielkanocne, mazurki, kołacze, paschy, makowce, serniki czy jabłeczniki.
Babka wielkanocna
Bez porównania króluje tego dnia na świątecznych stołach . Jest to ciasto przyrządzane z drożdży. Często pieczona jest razem z dodatkami - bakaliami, serem czy sokiem z cytryny. Ciasto to pieczone jest w karbowanej formie o kształcie ściętego stożka. Przestudzony wypiek oblewany jest lukrem lub posypywany cukrem pudrem. Ciasto może być jasne lub kakaowe albo mieszane, dzięki czemu powstaje baba "marmurkowa".
Pascha
Jest kolejnym wielkanocnym daniem, wywodzącym się z Rosji i Ukrainy. Przygotowywana jest z twarogu lub mleka oraz ze śmietany, masła, żółtek, cukru i wanilii. Może być przygotowywana z dodatkiem bakalii lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto o trójkątnym kształcie ściętej piramidy ma symbolizować Grób Chrystusa. W Polsce pascha przygotowywana jest najczęściej na terenach dawnych Kresów Wschodnich. Dawniej podawana była tylko z okazji świąt wielkanocnych.Mazurek
To wyjątkowo słodkie ciasto, pieczone zazwyczaj na kruchym cieście i bogato zdobione przeróżnymi bakaliami. Powstaje z płatów ciasta kruchego z warstwą kremu oraz dekoracjami z orzechów, marcepanu czy czekolady. Ciasto najczęściej przekłada się masami orzechową, migdałową, kajmakową, różaną lub jabłkową. Często jedną z warstw mazurka jest dżem lub marmolada. Dekoracje wykonane z lukru i bakalii, które widnieją na powierzchni ciasta, mają nawiązywać do zdobionych tureckich dywanów. Ciasto zwiemy do dzisiaj „mazurkiem”, bo jego wypiekiem jako pierwsze zajęły się kobiety mieszkające na Mazowszu. Ale dlaczego mazurki wypieka się właśnie na Święta Wielkanocne? Słodkie ciasto ma być nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście.
Sernik
Kolejnym słodkim przysmakiem, który można spotkać na wielkanocnych stołach w Polsce są serniki. Nie kojarzą się z Wielkanocą tak bardzo jak mazurki i babki, ale są dość popularne także w okresie świąt Wielkanocnych. Sernik to ciasto lub deser, którego głównym składnikiem jest biały ser. Występuje wiele rodzajów serników - serniki pieczone, gotowane, a także tzw. serniki na zimno. Wszystkie rodzaje serników można wzbogacać różnego rodzaju bakaliami, czekoladą i serwować w towarzystwie owoców, a nawet lodów.
Na Śląsku popularnością cieszą się kołocze. Tradycyjnie ciasto występuje w czterech wersjach - bez nadzienia ale z posypką oraz z nadzieniami serowym, jabłkowym lub makowym. Jest to prostokątne ciasto o specyficznym maślanym zapachu. Ciasto bez nadzienia przypomina najprostsze ciasto drożdżowe. W pozostałych przypadkach ma ono dwie warstwy ciasta i jedną nadzienia.
Film – Ciasto-Jajko Wielkanocne
Piosenka - Pisanki, kraszanki, skarby wielkanocne
Praca plastyczna - Wielkanocne prace plastyczne