Wybrani poeci dla dzieci - 3. część


Wanda Chotomska – urodziła się 26 października 1929 roku w Warszawie, a zmarła  2 sierpnia 2017 roku w Warszawie. Pisarka, autorka ponad dwustu książek i tysięcy wierszy dla dzieci i młodzieży, autorka cyklu programów telewizyjnych dla dzieci pt.,,Jacek i Agatka”. Twórczyni piosenek, słuchowisk radiowych. Mistrzyni rymu, rytmu i zabawy słowem.

Wiersz – Dziurki w serze 


Informacje ogólne:
Ser – produkt spożywczy wytwarzany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je np. ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Technologią produkcji serów zajmuje się serowarstwo.

Ciekawostki:
• Przeciętny Polak zjada rocznie 12 – 13 kilogramów sera.
• Francuzi zjadają 25 kg sera rocznie.
• Produkcja sera rozpoczęła się w starożytnej Anatolii. Mleko transportowano w naczyniach zrobionych z jagnięcych żołądków. Pod wpływem wstrząsów i temperatury mleko fermentowało, a masę serową zaczęto odciskać i pakować do specjalnych koszy.
• Brie, Camembert i Gouda to nazwy miejscowości. We wszystkich tych miastach wytwarza się sery.
• W Anglii co roku odbywają się zawody w staczaniu sera ze wzgórza.
• Przy układaniu deski serów obowiązuje etykieta. Sery układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zaczynamy od lekkich, kończymy na bardziej wyrazistych, ciężkich i ostrych. Sery podaje się zwykle w towarzystwie winogron i orzechów.
• 15 kilogramów sera wysłano kiedyś w kosmos. Holenderski astronauta miał rozpocząć misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Poprosił NASA o wysłanie w kosmos również jego ulubionego sera Old Amsterdam, ponieważ nie wyobrażał sobie kilku miesięcy bez tego specjału.
• Żółty ser jest jednym z najczęściej kradzionych artykułów spożywczych na świecie.
• Żółty ser chroni zęby. Spożywanie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł.
• Polskie sery żółte zawierają mnie soli niż te z innych państw Unii Europejskiej.
• Ser żółty zawiera więcej wapnia niż ser twarogowy.
• Najdroższy ser świata kosztuje 5 tys. złotych za 1 kg.Jest nim Pule, pochodzący z Serbii! Sekret tego sera tkwi w specyficznym gatunku oślic, których mleko wykorzystywane jest do jego produkcji. Jest ich niezwykle mało i dlatego produkcja sera jest niewielka.
• Według naukowców ser prócz cynku, miedzi i wapnia, a także wielu witamin zawiera tryptofan — aminokwas wzmacniający układ nerwowy i biorący udział w produkowaniu serotoniny. A czym jest serotonina? Oczywiście, że hormonem szczęścia.
• 27 marca obchodzimy Światowy Dzień Sera.
• Z sera produkowana może być energia.W miejscowości Albertville we Francji serwatkę niepotrzebną do produkcji sera Beaufort wykorzystuje się do uzyskiwania energii. Dodanie bakterii do serwatki skutkuje powstawaniem biogazu, z którego udaje się tam wytworzyć ok. 2800 MWh energii.
• Ser Camembert stworzyła kobieta w 1791 roku. Otrzymała księdza przepis na Brie. Pomysłowa dziewczyna zmodyfikowała recepturę sera Beaumocel, i dodała do niego bakterie pleśni, dając tym samym życie pierwszemu kawałkowi sera camembert.
• Prawdziwy ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji. Produkowany jest z mleka owczego i można go wyrabiać jedynie w niektórych regionach Grecji.
• Sery pleśniowe są niezwykle cenione w świecie kulinarnym. Zielonkawo-niebieska pleśń wewnątrz serów jest jednak całkowicie bezpieczna.
• Czy od sera można się uzależnić? Okazuje się, że tak – wszystko przez niewielką zawartość morfiny. Jej obecność w serze wynika z naturalnej zawartości w krowim mleku.
• Najchętniej wybieranym serem świata jest Gouda.
• Ser z dziurami to dzisiaj po prostu rodzaj – dla niektórych lepszy, dla innych gorszy, choć generalnie sam fakt istnienia dziur niczego w tej kwestii nie zmienia.

Film – Jak powstaje ser
Piosenka - O serze i ślimaku
Film – Jak zrobić smażony ser?

Popularne posty z tego bloga

Światowy Dzień Ptaków Wędrownych

29. kwietnia - Międzynarodowy Dzień Tańca

Savoir – vivre kulturalnego zachowania się przy stole