Wielkanocne potrawy
Zanim zasiądziemy do wielkanocnego śniadania, w Wielką Sobotę wyruszamy z wiklinowym koszykiem do kościoła, by poświęcić znajdujące się w nim pokarmy, czyli wielkanocną święconkę. Zgodnie z tradycją, w koszyczku powinno znaleźć się pokarmy o symbolicznym znaczeniu: jajko, chleb, sól, wędlina, masło, chrzan oraz kawałek ciasta. Zwyczaj dzielenia się jajkiem przy świątecznym śniadaniu ma podobne znaczenie do dzielenia się opłatkiem w czasie wigilijnej wieczerzy.
Do koszyczka wkładamy:
• baranka – symbol zmartwychwstałego Chrystusa,
• jajka – symbol rodzącego się życia,
• chrzan – symbol siły,
• wędlina – symbol płodności i dostatku,
• ser – symbol zdrowia dla zwierząt hodowlanych,
• sól – symbol oczyszczenia domostwa od złego oraz istota prawdy,
• ciasto (babka) – symbol wszechstronnych umiejętności
• rzeżucha - to symbol sił witalnych i rodzącego się życia.
Tradycyjne świąteczne potrawy to:
• żurek – czyli barszcz biały,
• kiełbasa – zwykle biała, na ciepło,
• szynka wędzona w jałowcowym dymie,
• ćwikła z chrzanem,
• pieczone mięso,
• własnoręcznie wykonana babka,
• mazurek z artystycznymi dekoracjami,
• pascha,
• kołacz,
• sernik
Zwyczaj malowania jaj i wydmuszek wywodzi się ze starosłowiańskich obrzędów. Wierzyli oni, że bóg narodził się ze słonecznego jaja, a sam świat ma również taki kształt. Taki zwyczaj, w zmodyfikowanej formie, został przejęty przez Kościół. Do dzisiaj jajo symbolizuje początek nowego życia. Obecnie wszystkie kolorowe jajka zwiemy pisankami, ale powinniśmy rozróżnić wśród nich:
• Kraszanki – Nazwa pochodzi od słówka „krasić”, czyli „barwić”, bo kraszanki to jajka gotowane w barwnym wywarze, Często wydrapuje się na nich przeróżne wzory.
• Nalepianki – popularne w Krakowskiem i Łowickiem, to jaja zdobione kolorowymi wycinankami z papieru.
• Oklejanki – spotykane w części mazowieckiej, to wydmuszki oklejone rdzeniem sitowia i kolorową włóczką, co tworzy piękne ornamenty.
Dawnej to wyłącznie kobiety zdobiły jajka na Wielkanoc, a mężczyznom nie wolno było nawet wchodzić do pokoju, gdzie je malowano.
Film – Wielkanocna pisanka niejedno ma imię
Bajka - Bajka o jajkach
Piosenka - Pisanki, pisanki
Praca plastyczna - Pisanki wielkanocne pomysł na farbowanie
Literatura – Wielkanocne wiersze
Do koszyczka wkładamy:
• baranka – symbol zmartwychwstałego Chrystusa,
• jajka – symbol rodzącego się życia,
• chrzan – symbol siły,
• wędlina – symbol płodności i dostatku,
• ser – symbol zdrowia dla zwierząt hodowlanych,
• sól – symbol oczyszczenia domostwa od złego oraz istota prawdy,
• ciasto (babka) – symbol wszechstronnych umiejętności
• rzeżucha - to symbol sił witalnych i rodzącego się życia.
Tradycyjne świąteczne potrawy to:
• żurek – czyli barszcz biały,
• kiełbasa – zwykle biała, na ciepło,
• szynka wędzona w jałowcowym dymie,
• ćwikła z chrzanem,
• pieczone mięso,
• własnoręcznie wykonana babka,
• mazurek z artystycznymi dekoracjami,
• pascha,
• kołacz,
• sernik
Zwyczaj malowania jaj i wydmuszek wywodzi się ze starosłowiańskich obrzędów. Wierzyli oni, że bóg narodził się ze słonecznego jaja, a sam świat ma również taki kształt. Taki zwyczaj, w zmodyfikowanej formie, został przejęty przez Kościół. Do dzisiaj jajo symbolizuje początek nowego życia. Obecnie wszystkie kolorowe jajka zwiemy pisankami, ale powinniśmy rozróżnić wśród nich:
• Kraszanki – Nazwa pochodzi od słówka „krasić”, czyli „barwić”, bo kraszanki to jajka gotowane w barwnym wywarze, Często wydrapuje się na nich przeróżne wzory.
• Nalepianki – popularne w Krakowskiem i Łowickiem, to jaja zdobione kolorowymi wycinankami z papieru.
• Oklejanki – spotykane w części mazowieckiej, to wydmuszki oklejone rdzeniem sitowia i kolorową włóczką, co tworzy piękne ornamenty.
Dawnej to wyłącznie kobiety zdobiły jajka na Wielkanoc, a mężczyznom nie wolno było nawet wchodzić do pokoju, gdzie je malowano.
Film – Wielkanocna pisanka niejedno ma imię
Bajka - Bajka o jajkach
Piosenka - Pisanki, pisanki
Praca plastyczna - Pisanki wielkanocne pomysł na farbowanie
Literatura – Wielkanocne wiersze